Батерии – използваме ги за всичко – от мобилни телефони до фенерчета. Те обаче не траят вечно и е трудно да се знае какво да се прави с тях. Повечето битови батерии за еднократна употреба (не презареждаеми) са безопасни за изхвърляне на сметището, но на други видове батерии не само е забранено да отиват на сметището, те могат да бъдат много опасни, когато се транспортират в камион за боклук или рециклиране. Продължете да четете за информация относно безопасното изхвърляне на всички ваши батерии.

 

Домакинство за еднократна употреба

Алкални (AA, AAA, 9-волтови и др.)

Благодарение на Закона за управление на батериите, съдържащи живак и презареждащи се батерии от 1996 г. , днешните алкални батерии са направени от по-безопасни материали и не съдържат опасните химикали, които са присъствали в тях. Това означава, че е безопасно (и законно) да ги изхвърлите с обичайния си битов боклук. Въпреки това, моля, не изхвърляйте голям брой батерии наведнъж.

Когато изхвърляте 9-волтови батерии в кошчето, поставете ги в найлонов плик, за да ги държите отделени от другите боклуци и поставете тиксо върху двата извода. В редки случаи тези батерии могат да причинят пожари, ако не се боравят внимателно.

Алкалните батерии могат да бъдат рециклирани, но поради ниското им съдържание на метал е трудно да се намерят програми за рециклиране и в много случаи трябва да платите, за да ги рециклирате (или да платите пощенски разходи, за да ги изпратите до рециклираща фирма).

Ако се притеснявате за отпадъците, преминете към презареждаеми литиево-йонни или никел-метал-хидридни батерии, които могат да издържат две до три години, много повече от традиционните батерии.

Литиев (AA, AAA, 9-волтов и др.)

Тези батерии изглеждат много подобни на битовите алкални батерии, но на етикета им ще пише литиеви и обикновено ще включват твърдения, че са дълготрайни.

Те са батерии за еднократна употреба и не са същите като литиево-йонните акумулаторни батерии.

Литиевите батерии съдържат тежки метали и не трябва да се изхвърлят на сметището.

Програмата за битови опасни отпадъци на вашата местна община може да вземе батерии за рециклиране. Няколко програми за изпращане по пощата за рециклиране на литиеви батерии за еднократна употреба могат да бъдат намерени онлайн. Един пример е Call2Recycle .

 Битови батерии

Бутон Cell (батерии за часовници, батерии за слухови апарати и др.)

Няма разпоредби, забраняващи изхвърлянето на клетъчни батерии с бутони в боклука, но Агенцията за опазване на околната среда (EPA) препоръчва да ги рециклирате, тъй като съдържат малко количество живак.

Батериите с бутони се намират в предмети като часовници или слухови апарати.

Акумулаторни битови батерии

Литиево-йонни (акумулаторни битови батерии, мобилни телефони, лаптопи и др.)

Акумулаторните битови батерии (AA, AAA и др.) и зареждаемите батерии за електроника попадат в тази категория.

Тези батерии съдържат тежки метали и е забранено да се изхвърлят на сметището.

Литиево-йонните батерии и продуктите, които ги съдържат, като лаптопи, мобилни телефони, фотоапарати, устройства за парене, слънчеви градински лампи и електрически скутери, могат лесно да се запалят в боклук или камион за рециклиране, депо или друго съоръжение.

Моля, съхранявайте всички литиево-йонни батерии и продуктите, които ги съдържат, далеч от боклук и рециклиране.

Литиево-йонни батерии

Никел метал хидрид (акумулаторни битови батерии, електрически инструменти, камери, лаптопи, мобилни телефони и др.)

Акумулаторните битови батерии (AA, AAA и др.) и зареждаемите батерии за електроника попадат в тази категория.

Тези батерии съдържат тежки метали и е забранено да се изхвърлят на сметището.

Литиево-йонните батерии и продуктите, които ги съдържат, могат лесно да се запалят в камион за боклук или рециклиране, депо или друго съоръжение.