Water Bottles Abstract Image on a Gradated White Background.

Повечето бутилки за вода за многократна употреба са направени от неръждаема стомана, стъкло или алуминий, но съществуват и пластмасови полимери без BPA. Те имат за цел да намалят броя на пластмасовите бутилки, използвани за консумация на вода, като по този начин се намали количеството пластмаса.

Бутилките за многократна употреба трябва да са безопасни за пиене дори след излагане на топлина и влага и трябва да бъдат екологично чисти – да се използва по-малко енергия, масло и ресурси, за да се създаде една бутилка за вода за многократна употреба в сравнение с пластмасовите бутилки за вода, които тя трябва да замени. Поради тези причини бутилките за вода от неръждаема стомана и алуминиевите бутилки са сред най-популярните видове.

Пластмасовите бутилки могат ли да се използват многократно?

Да и не . Краткият отговор е не, повечето пластмасови бутилки за вода, използвани в производството на бутилирана вода, не са за многократна употреба, тъй като те са склонни да отделят вредни химикали във водата с течение на времето и могат да го направят, когато са изложени на топлина и слънчева светлина. Отпадъците от пластмасови бутилки за еднократна употреба се превърнаха в сериозен проблем, особено след като светът се върна към пластмасите за еднократна употреба поради опасения за безопасността по време на пандемията.

Не всички пластмасови бутилки за вода обаче са за еднократна употреба. Бутилките за многократна употреба, направени от PVC пластмаса без BPA, полипропилен и други пластмасови полимери, не са предназначени да допринасят за пластмасовите отпадъци, тъй като те са предназначени да заменят бутилките за еднократна употреба. Така че докато типичната пластмасова бутилка е за еднократна употреба, има и пластмасови бутилки за многократна употреба.

Предимства на бутилките за вода за многократна употреба

  1. Намаляване на пластмасовите отпадъци

Тази бутилка за вода от неръждаема стомана, която носите със себе си във фитнеса, прави повече от просто свързване на естетиката ви във фитнеса; също така ви помага да намалите пластмасовите отпадъци, които създавате ежедневно!

Например, фитнес залата е мястото, където повечето хора често се хидратират, докато се потят, докато тренират. Пиенето на вода помага за възстановяване на влагата и увеличава енергията ви за тренировка. Въпреки това, вместо да пиете бутилирана вода в пластмаса за еднократна употреба, използването на ваша собствена бутилка за вода или чаша от неръждаема стомана минимизира отпадъците, които създавате, тъй като ви е необходима само една бутилка за хидратиране.

  1. Удобство

Бутилките за вода за многократна употреба имат репутацията, че е трудно да се носят със себе си, но те могат да бъдат също толкова удобни, колкото пластмасовите бутилки за вода! Носенето на собствена лека и издръжлива бутилка за вода е точно като носенето на пластмасова бутилирана вода и можете да презареждате бутилки от близките фонтани и дозатори за удобство.

  1. Екологично чист

Бутилката за многократна употреба е екологична, тъй като помага за намаляване на замърсяването с пластмаса. Въпреки това, за да бъде бутилката или чашата за многократна употреба наистина екологична, тя трябва да се използва по-често, отколкото да използвате бутилки за еднократна употреба. Бутилките за многократно пълнене също са екологични, тъй като често са направени да издържат – така че трябва да използвате само една бутилка, за да се поддържате хидратирани!