fire-171229_1280Обикновено боклукът в страната се образува от картон, кутии и парцали и човек не винаги има възможност да го изнесе, така че изгарянето е най-лесният и евтин начин. Всъщност е забранено от закона да правите открит огън на вашия обект, независимо дали е боклук или не.

Съществуващите правила за пожарна безопасност ви позволяват да се отървете от натрупаните боклуци и отпадъци само в специално определени места. Важно е те да бъдат разположени на разстояние най-малко петдесет метра от всякакви сгради и да бъдат обсъдени със специалисти от пожарния надзор.

Ако не се спазват противопожарните закони, това може да бъде последвано от наказание под формата на глоби, а понякога и доста големи. И ако вашият пожар причини истински пожар, в резултат на което околната среда, животът и здравето на хората или тяхното имущество ще пострадат, тогава това може да доведе до съдебен процес.

Какви са правилата на изхвърляне

Правилата за изгаряне на боклук, установени от пожарната безопасност, за да запазим целостта на нашите гори, живота и нещата на нашите съседи.

Изгарянето на отпадъци е разрешено само на специално определени места.

Мястото за разпалване на огън трябва да бъде яма или ров, дълбок най-малко 0,3 метра и не по-широк от един метър.

Може да бъде и някакъв метален съд, като мангал или варел.

Мястото за разпалване трябва да бъде разположено на разстояние най-малко петдесет метра от всякакви сгради, складове. И то на стотина метра от горите. На тридесет метра от отделно растящи дървета.

Около мястото, където планирате да извършите унищожаването, трябва да почистите земята от изсъхнала трева, листа, всичко, което може да се запали. Освен това трябва да бъде отделена със специална минерализирана лента, за да се предотврати категорично разпространението на огъня.

Що се отнася до металния контейнер, важно е да имате метален лист с вас, който ще ви позволи да го затворите отгоре.

Ако се използва открит огън за готвене на мангали или барбекюта, разстоянието от сградите трябва да бъде около пет метра.

Забранява се използването на открит огън в помещенията, ако:

Вашият имот е под противопожарна охрана

Имате иглолистни дървета на вашата територия – има информация за приближаващи урагани, опасни за живота на хората и всичко, свързано със силни ветрове.

Марти Транс е транспортна фирма, предлагаща доставка и извозване на контейнери за всякакви отпадъци до сметище в София. Предоставят се решения за извозване на отпадъци с контейнер при ремонтни дейности в цяла област София.