Ремонтите или преместванията рядко минават без генериране на отпадъци. Излишните опаковки, стари вещи, фрагменти от мебели, остатъци от боя и цимент са строителни отпадъци. Самоизхвърлянето на такъв боклук е незаконно. Резервоарите, монтирани до къщи, просто не са предназначени за строителни отпадъци, също така е забранено да се поставят боклуци след ремонт наблизо. Решаването на такъв проблем всъщност е доста просто – трябва да потърсите помощ от специална компания.

В зависимост от вида, боклукът се разпределя:

  • обемисти;
  • малък.

Първата група включва ВиК инсталации, арматура, тръби, врати и различни мебели, а втората включва натрошени тухли, остатъци от бетон, мазилка и боя. За да се избегнат недоразумения с властите и съседите, се препоръчва да се реши въпросът с изхвърлянето възможно най-скоро.

Необходимо е да се намери специализиран транспорт за извозване, да се реши въпросът с товаренето. Счупени мебели, уреди, които не подлежат на възстановяване, също се класифицират като едрогабаритни отпадъци.

Най-лесно е да поверите извозването на строителните отпадъци на специалисти. Служителите на тези фирми предоставят не само транспортни услуги, но и хамали, които ще помогнат за събирането и натоварването на боклука.

Такива специалисти знаят къде се изхвърлят строителните отпадъци, тъй като имат издадени специални разрешителни за специални депа. Тези сметища са специално предназначени за съхранение на обемисти отпадъци.

Как да организираме извозването на строителни отпадъци без последствия?

Ако е възможно, препоръчително е дребните отпадъци (натрошени тухли, остатъци от гипсокартон, остатъци от цимент и др.) да се опаковат в торба. Този подход ще ви помогне да спестите място при зареждане.

Всички подготвителни работи трябва да се извършват на отделен обект – това може да бъде една от стаите на апартамента или гараж. Сортирането на боклука на улицата няма да работи: може да попречи на вашите съседи.

Как да опаковаме строителните отпадъци?

Старата дограма, разглобените мебели и интериорните врати са монолитни конструкции и не се нуждаят от спомагателна опаковка. В някои случаи е достатъчно просто да ги опаковате във фолио, ако се притеснявате, че някои части могат да паднат по време на транспортиране.

Дребните строителни отпадъци се нуждаят от специална опаковка. За тези цели е най-добре да използвате:

  • найлонови торбички – тяхната плътност варира от 40 до 80 микрона, подходящи за малки отпадъци, включително остатъци от стари тапети, но предмети с остри ъгли могат да повредят целостта на филма;
  • полипропиленови торби – те се отличават с по-голяма плътност и капацитет, поради което могат да се използват за останки от тухли, тръби, парчета стара мазилка и бетон;
  • тъкани опаковки – подходящи за транспортиране на тежки, обемни, но не остри отпадъци, например остатъци от тапети, стари опаковки, сухи строителни смеси;
  • картонени кутии – отличават се със своята просторност и са чудесни за организиране и временно съхранение на всякакви боклуци, освен мокри и мокри.

Препоръчително е предварително да обмислите и закупите опаковъчни материали, така че да могат постепенно да се пълнят с ремонта.

Защо е важно да се грижим за правилното изхвърляне?

След ремонтни работи строителните отпадъци заемат много място, могат да попречат на движението около двора или вътре в къщата. Освен това такива отпадъци са много прашни, те не са предназначени за дългосрочно съхранение.

Организирайки правилното изхвърляне на строителни отпадъци, Вие също така ще:

  • грижи се за околната среда – циментови смеси, остатъци от боя, трохи по време на дългосрочно съхранение влияят неблагоприятно върху състоянието на почвата;
  • спазвайте законите – ако изхвърляте боклука в кофите за боклук, можете да получите административна глоба.

Освен това бързо освобождавате територията на вашия апартамент или двор.

Самоорганизирането на изхвърлянето на строителни отпадъци отнема много време и усилия. Освен това не всеки има достъп до специализирано депо. А услугите на хамалите ще ви помогнат да разрешите проблема си в рамките на няколко часа. Всичко, което трябва да направите, е да се свържете със специализирана фирма.