can

Рециклирането се превърна в неразделна част на развитите страни. Това е не само прищявка на „зелените“ за чистотата на природата, но и печеливш бизнес. Добивът и преработката на рециклируеми материали все още са в начален стадий, което означава, че тази ниша може да бъде заета. Най-лесният и рециклируем материал са ламаринените контейнери.

Въз основа на факта, че средното тегло на такъв контейнер е 15 g, общото тегло на контейнера на пазара е сравнимо с годишния обем на производството на алуминий. Защо тогава такъв потенциал просто лежи на сметищата в продължение на години? Рециклирането на алуминиеви кутии е печеливш бизнес, просто трябва да вземете предвид някои от нюансите.

Методи за рециклиране на алуминий

Алуминиевите отпадъци се рециклират по няколко начина, а именно:

  • Сортиране. Калаят се отделя от чужди остатъци, измива се, нарязва се и се освобождава с магнит от други железни примеси. Получените рециклируеми материали се пресоват и опаковат в брикети за по-нататъшна обработка.
  • Линия за сортиране и смилане. Процесът се контролира от специални машини. Резултатът е алуминиев прах с ниско съдържание на примеси.
  • Пиролизата е метод за нагряване на сортирани и нарязани рециклируеми материали до температура над топенето на алуминия. Всички органични примеси и бои изгарят, а продукцията е чиста сплав, която може да се рециклира.

Като се има предвид, че точката на топене на този метал е сравнително ниска и е 660 градуса по Целзий, е възможно да се получи сплав и у дома. За това пещ за топене е направена от гипс или глина. Като енергиен източник се използват въглищни брикети. Времето, необходимо за разтопяване на стандартна консервна кутия, е 3-5 секунди. Приблизително 100 кутии са необходими за получаване на 1 кг сплав. Изграждането на домашна топилна машина изисква стриктно спазване на правилата за безопасност, но такъв бюджетен начин на обработка на алуминий може да донесе доходи.

Предимства на рециклирането на алуминий

Те не са токсични и не могат да навредят на природата, но времето, необходимо за пълното разпадане на една такава банка, е 500 години. Тенекиите не изглеждат естетически нито в природата, нито в резервоарите, нито по градските улици. Освен това те са травматични за животните и птиците.

Рециклируемият материал, когато става въпрос за алуминий, се характеризира с това, че не е подложен на корозия. За да създадете слитък, е подходяща кутия, която е лежала на сметище от 20, 30 или 100 години. Освен това този метал е лек и пластичен, което означава, че разходите за неговото събиране, съхранение и транспорт са намалени.