Стиропорът е навсякъде. Стиропорът се превърна в общ термин за повечето продукти от полистирол. Това е малко като лейкопластите. Това е име на марка, което обикновено се използва за обозначаване на артикула, без значение каква марка е той. Той държи храната за вкъщи, която купуваме, защитава продуктите, които ни доставят, поддържа бирата ни хладна или дори изолира къщата ни. Може да поддържа кафето ви или храната за вкъщи горещо, но полистиролът е сред най-лошите пластмасови замърсявания. Необходими са повече от 500 години, за да се разложи чаша от стиропор. Често не изхвърляни правилно, чашите от стиропор са леки и се раздухват лесно. Те замърсяват нашите водни пътища и океани, запълват нашите сметища и оказват катастрофално въздействие върху животните и морския живот. Стиропорът се намира най-често в опаковки за храни и продукти. Въпреки това, той може да бъде оформен и в твърди пластмасови предмети. Примери за тази пластмаса са медицински бутилки, детектори за дим, играчки и закачалки .

 

Полистиролът се прави от петрол, както повечето пластмаси. Научете повече за пластмасата в Какво е пластмаса: просто обяснение . EPS, най-разпространеният тип, се прави чрез разширяване на перли от полистиролова пластмаса и след това обратното им сливане. Прилича на купчина малки топки от торба с боб, залепени една за друга. Рециклируем ли стиропор?

Въпреки че стиропорът може да се рециклира, той може да бъде скъп в зависимост от достъпа до подходящи съоръжения. Въпреки че полистиролът е лек, той е обемист и транспортирането му може да бъде доста скъпо, което увеличава разходите за рециклиране. Пяната преминава през машина, наречена уплътнител. Той основно уплътнява пяната в по-малки, по-плътни тухли, които се транспортират по-лесно.

 

Често срещаните примери за EPS опаковки за храни включват:

  • Еднократни чаши за кафе
  • Пластмасови кутии за храна
  • Пластмасови чинии, купи, прибори за хранене
  • Тави за месо и птици
  • Охладители за бира
  • Контейнер за морски дарове

 

Често срещани примери за опаковки на EPS продукти:

  • Опаковъчна пяна
  • Опаковки за електронни артикули
  • Защитни дунапренови опаковки за мебелна електроника и други артикули

 

Стиропорът и стиропорените топчета замърсяват околната среда.

Доказано е, че когато се яде, стиропорът намалява плодовитостта, намалява енергията и влияе върху развитието на безгръбначните. Подобно на други пластмаси, замърсяващи океаните, полистиролът може да запълни стомаха на животните и да създаде фалшиво усещане за ситост или да причини запушвания, които водят до вътрешно увреждане.

Като цяло светът произвежда повече от  14 милиона тона полистирен (стиропор)  всяка година.

Свойствата, които правят полистирола толкова популярен, го правят и пагубен за околната среда.

Тъй като е толкова лек, стиропорът може да се раздуха от контейнери и сметища и да попадне в околната среда. Голяма част от полистирола в сметищата е опаковки от стиропор (наричан още EPS пяна). Този тип полистирол се състои от много малки топчета, които могат лесно да се отделят. Тези топки са невероятно леки и се разпространяват много бързо. Освен това са достатъчно малки, за да ги поглъщат животните. 

Избягвайте полистирол или стиропор, когато е възможно. Изберете картонени кутии за яйца или PET прозрачни пластмасови кутии за яйца вместо пяна. Купете яйца от местен фермер, ако можете. След това можете да върнете вашите кутии за яйца и да ги използвате повторно.

Дайте кашоните на някой, който има пилета, за да могат да се използват отново. Насърчете вашия местен доставчик на яйца да премине към картон.