Кога да рециклираме

Отличен начин да се уверите, че рециклирате ефективно, е да се консултирате с местната служба за извозване на отпадъци или с отдела за благоустройство във вашия район на пребиваване. Експертите с удоволствие ще Ви посъветват кои предмети могат да се рециклират и кои трябва да бъдат поставени в контейнерите. Ако не живеете в район, който предлага пикап за рециклиране, ще трябва да намерите най-близкия център за рециклиране и най-вероятно да сортирате там предметите си. Ако случаят е такъв, може да помислите за използване на отделни контейнери у дома, за да спестите време на мястото за рециклиране. По-долу е даден списък с най-често рециклируемите артикули, както и някои полезни съвети. Чудесно правило, което трябва да имате предвид, е, че ако не можете да го рециклирате, използвайте повторно!

Предмети от хартия и картон: Можете да рециклирате печат на вестници, офис хартия, нежелана поща, списания, кафяви торбички и др.

Алуминий, стомана и калай: Консервите, фолиото и алуминиевите форми за печене могат да бъдат рециклирани. Винаги се уверете, че са чисти и без остатъци.

Пластмасови контейнери: Пластмасовите контейнери винаги са етикетирани с номер и обикновено елементи от 1 до 7 се приемат за рециклиране. Както при алуминия и стъклото, винаги се уверете, че всички пластмасови съдове са чисти преди рециклиране.

Картонени кашони: Кашоните за мляко и сокове най-често са покрити с восък. Те обаче могат да бъдат изплакнати и поставени с други картонени предмети.

Асфалтови херпес зостер: Те обикновено се използват като покривен материал и могат да бъдат рециклирани в асфалтова настилка за магистрали и улици.

Килим: Поради съдържанието на много сложни влакна, килимите са практически невъзможни за разграждане на сметищата. Почти всички видове килими обаче могат да бъдат рециклирани. Зависи къде търсите, така че не забравяйте да ни попитате за препоръки.

Строителни отпадъци: Въпреки че обикновено няма много строителни отпадъци, някои видове дърво, тухли и килими всъщност могат да бъдат рециклирани. Важно е да се отбележе, че за това ще трябва да намерите подходящото съоръжение.

Кога да изхвърляме

Докато рециклирането несъмнено е от най-голяма полза за нашите общности и околната среда, някои материали не могат да се рециклират. Поставянето на тези предмети в контейнери за рециклиране всъщност може да причини повече вреда на околната среда, отколкото полза. Следователно е наложително да се разбере кои стоки трябва да се считат за отказани. За щастие много от тези често срещани артикули вече се предлагат в различни рециклируеми материали или дори по-добре като продукти за многократна употреба.

Стиропор: Докато чашите и контейнерите от стиропор могат да бъдат рециклирани, разходите за това са непосилни. Затова малко съоръжения ги приемат. Това е отличен пример за време, когато може да помислите да се възползвате от широкия избор на контейнери за многократна употреба.

Пелени за еднократна употреба: Пластмасата и хартията, намиращи се върху памперсите, не могат да се рециклират.