КАКВО Е ПОЛИСТИРОЛ?

Полистиренът е термин за пластмаса, получена от стирен, течен въглеводород. Когато са изложени на топлина, мономерните молекули на стирен се свързват, за да образуват дълги вериги, създавайки твърд полимерен материал, след като се охлади до стайна температура.

Полистироловата пяна, особено полистиролът с общо предназначение (GPPS), е разработена през 30-те години на миналия век в Германия и сега се използва за производство на прибори за еднократна употреба и козметични опаковки. Другият тип е удароустойчивият полистирен (HIPS), модифицирана форма, която е по-малко крехка с допълнителна устойчивост на удар. HIPS обикновено се използва в опаковки за храни, играчки и хладилници.

РЕЦИКЛИРУЕМ ЛИ ПОЛИСТИРОЛ?

Точно като стиропор, рециклирането на полистирол е изпълнимо, но трудно главно поради неговата лекота. Голям проблем с рециклирането на пластмаса е, че трябва да съберете едни и същи видове материали и да ги сортирате, като използвате кода на контейнера за материал, известен като идентификация на смола или код на пластмасова смола. Погледнете под контейнера и ще намерите вида пластмаса, която имате.

Продуктите от стиропор и полистирен са под № 6. За разлика от други пластмаси, като бутилки за напитки (№ 1), кани за мляко и бутилки за перилни препарати (№ 2), пластмаси № 6 са трудни за събиране, защото често се изхвърлят с хартия и остатъци от храна. В такъв случай не можете просто да оставите полистирола в съоръжение за рециклиране.

ФАКТИ ЗА СТИРОПОР

Тъй като електронната търговия продължава да расте, има силно търсене на надеждни опаковъчни материали, за да се гарантира, че артикулите, поръчани онлайн, пристигат непокътнати. Това е мястото, където идва стиропорът. Стиропорът, който се използва от няколко десетилетия от въвеждането му през 1941 г.

РЕЦИКЛИРУЕМ ЛИ СТИРОПОР?

Стиропорът може да се похвали с множество предимства, включително рентабилност, възможности за персонализиране и изключителни изолационни свойства. Ето защо той е един от най-използваните опаковъчни материали за редица артикули, включително такива, които изискват защита чрез ударопоглъщащите способности на стиропор. Въпреки това не е без опасения за околната среда, особено по отношение на рециклируемостта.

Можете ли да рециклирате, използвате повторно или пренастроите стиропор, за да не навреди на планетата? Добрата новина е, че можете. Но има една уловка. Не се рециклира лесно, най-вече ако разчитате на традиционни програми за рециклиране на бордюри във вашия район. Една от причините е, че е невероятно лек, което затруднява събирането му, тъй като често се издухва и се превръща в боклук.

Стиропорът също е доста обемист, което може да бъде скъпо за транспортиране. Тъй като никога не е добра идея да препълвате кошчето, няколко центъра и програми за рециклиране не приемат материала. 

КАК ДА РЕЦИКЛИРАТЕ СТИРОПОР

Въпреки предизвикателствата при рециклирането на стиропор, това не означава, че не можете да го рециклирате във вашия район. Едно от първите неща, които можете да направите, е да се свържете с местните центрове за рециклиране и да попитате дали приемат стиропор. Тези съоръжения разполагат със специализирано оборудване, използвано за обработка на стиропор.

КАК ДА РЕЦИКЛИРАТЕ ПОЛИСТИРОЛ

Следвайте същите стъпки, които сме посочили по-горе за рециклиране на стиропор. Първо се свържете с център за рециклиране, за да разберете дали приемат материала. Можете също така да се консултирате с местни търговци на дребно или да го дарите на училища и организации, стига да е чист и в добро състояние.

Грозната истина е, че е по-евтино и по-лесно да се произвежда нов полистирол, отколкото да се събира, транспортира и използва повторно, поради което много фирми и съоръжения за рециклиране не се притесняват от материала. За съжаление, не е от полза за планетата да оставяте полистирол и стиропор в сметищата, така че НИКОГА не трябва да ги изхвърляте в кошчето за рециклиране. Вместо това, ето няколко опции:

Рециклирайте полистирола, като го използвате повторно за опаковане.

Съберете парчета опаковъчна пяна и ги използвайте. Доставчиците и компаниите за доставка понякога приемат опаковъчни чипове от обществеността.

Преработете или създайте други предмети, като използвате стар полистирен.

Някои компании приемат полистирол, който ще бъде подложен на топлина и триене, за да разтопи материала и да премахне въздуха от него. След като се разтопи, той ще бъде нарязан на пелети, охладен с вода и превърнат в матрица с малки отвори. Преработеният материал ще бъде изпратен на други производители, превръщайки пелетите в играчки, сенници и изолация на сгради, наред с други.

Важно е да проучите местните ресурси и разпоредби, за да определите най-подходящите опции за рециклиране, налични във вашия район.

 ПОЛУЧЕТЕ ПОМОЩ ОТ НАШИЯ ЕКИП ЗА ДОСТАВКА НА КОНТЕЙНЕР ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ НА СТИРОПОР

Въпреки че рециклирането на стиропор и полистирен си струва неприятностите, има лесно решение, което отнема цялата допълнителна работа от ръцете ви. Наемете контейнер  от нашата надеждна фирма за по-удобен и организиран начин за събиране и транспортиране на опаковъчните материали. Наем на контейнер  може да помогне при събирането и разделянето на полистироловата пяна.

Друго предимство е, че контейнерите се предлагат в различни размери. Изберете такъв, който отговаря на обема стиропор, който искате да изхвърлите, което гарантира, че има достатъчно място за безопасно транспортиране на материалите.

С нашия дългогодишен опит в справянето с различни видове отпадъци, включително стиропор и полистирен, ние ще ги извозим . Тази връзка ни позволява да определим подходящите места за рециклиране на стиропор, което ви дава спокойствие, като знаете, че материалите се изхвърлят правилно и отговорно. Свържете се с нашата фирма за вашите нужди от наемане на контейнери.