Някои малки, едноклетъчни организми, открити да живеят под земята, могат да ни помогнат да решим проблема с изхвърлянето на ядрени отпадъци , казват учени.

Бактериите със свойства да се хранят с отпадъци не са новост. Някои вече са били открити в сравнително девствени почви преди. Това обаче е първият път, когато микроби със способности да се хранят с отпадъци са открити да живеят в места за изхвърляне на радиоактивни отпадъци.

Университетът на Манчестър, докато работи върху проби от почва от радиоактивен промишлен обект, откри специализирани „екстремофилни“ бактерии, които процъфтяват в изключително токсичните условия, очаквани в циментовите радиоактивни отпадъци.

Тези организми не само са способни и адаптирани да живеят в силно алкални варовикови отпадъци, но дори могат да използват радиоактивни киселини като източник на храна и енергия.

Когато няма достъп до кислород, тези организми разграждат радиоактивни киселини, за да „дишат“, превключвайки метаболизма си да дишат с помощта на други химикали, като нитрати или желязо.

В момента този завладяващ процес се изучава от учени от университета в Манчестър. Целта на тяхната работа е да подобрят познанията и разбирането ни за безопасното погребване на радиоактивни отпадъци под земята чрез анализиране на необичайната диета на тези бактерии.

Има още много работа, която трябва да се свърши с тези бактерии, но тяхната роля може да бъде фундаментална в бъдещата борба с отпадъците.

Междувременно ние от нашата фирма за извозване на отпадъци с контейнери, продължаваме да предлагаме услуги за доставка на контейнер под наем и извозване на битови и строителни отпадъци в град София.

Така че, ако имате нужда от помощ, за да се отървете от вашите отпадъци, свържете се с нас!