Хранителните отпадъци са нарастващ и вреден навик на нашия свят. Според доклада за индекса на хранителните отпадъци за 2021 г. годишно се генерират 931 милиона метрични тона ( 1,03 милиарда тона) хранителни отпадъци. В същото време светът започва да придобива все повече и повече перспективи за устойчивост , нулеви отпадъци и рециклиране . Доклад обаче показва, че годишното изхвърляне на храна ще се увеличи с една трета до 2030 г. Продължаваме да генерираме различни видове отпадъци и продължаваме да увеличаваме количеството.
Без съмнение трябва да имаме различен подход към разширяващите се потребителски навици и да придобием по-устойчиво мислене. Нуждаем се от повече прозрения относно видовете отпадъци и практиките за нулеви отпадъци. Така че, за да бъдем точни, въпросът тук трябва да бъде как можем да управляваме хранителните отпадъци за по-добър свят и бъдеще?
Как храната се превръща в „отпадък“?
Храните са органични материали, които обикновено не се рециклират лесно. Те се състоят от натрий и други елементи, които в крайна сметка могат да се превърнат във вредни парникови газове. Хранителните отпадъци не трябва да са прекомерни храни; може да са и нежелани парчета като бананови кори или люспи от лук. Освен домакинствата, ресторантите, кафенетата и хотелите генерират огромни количества хранителни отпадъци.
5 интересни факта за хранителните отпадъци
- Над 80% от американците не разбират етикета със срока на годност и изхвърлят фината храна.
- Организацията по прехрана и земеделие посочва, че една трета от цялата храна се разхищава по целия свят.
- Единадесет процента от емисиите на парникови газове в света са причинени от генериране на хранителни отпадъци.
- Едно американско семейство харчи приблизително над 3000 долара годишно за хранене навън
- Швеция има система, която захранва обществените автобуси с гориво, направено от хранителни отпадъци.
Управление на хранителни отпадъци
Сега обсъдихме какво представляват хранителните отпадъци и как се генерират. Но как се управляват хранителните отпадъци по време на тези процедури? Всъщност системите за обработка на хранителни отпадъци не се различават от другите системи за управление на отпадъците . Например всички видове отпадъци трябва да се събират, транспортират и обработват. Разбира се, някои от подстъпките може да варират, тъй като различните видове отпадъци може да изискват допълнителни операции.
Когато става въпрос за управление на отпадъците, рециклиране на хранителни отпадъци, обикновено има две стъпки:
- Анаеробно смилане
- Компостиране
Като цяло компостирането е по-предпочитано. При тази процедура се използват микроорганизми и кислород за разграждане на биоразградим боклук.
Генерирането на хранителни отпадъци е нарастващ проблем, който не можем да спрем. Според предоставената информация, изглежда, че числата ще се увеличават през годините. Трябва да се справим с отпадъците, тъй като те рискуват да изложат нас и света на опасност.