otpadatsiХората са единствените жители на Земята, които оставят след себе си огромно количество отпадъци. Земята е осеяна с милиарди тонове отпадъци, чието разграждане е много вредно за околната среда. На Запад този проблем отдавна е започнал да тревожи природозащитниците, а в цивилизованите страни по света отдавна е въведено разделното събиране на отпадъците. Хората се глобяват за неправилно сортиране или изхвърляне на боклука.

Колко години са необходими за разлагане на пластмаса, хартия, хранителни отпадъци или памперси?

Пластмасовите изделия са много често срещани в съвременния ни живот. Смята се, че ние използваме около 1,6 милиона барела петрол всяка година, за да произвеждаме само пластмасови бутилки за вода. Пластмасовите отпадъци са един от многото видове отпадъци, чието разграждане отнема твърде много време. По правило сроковете на разлагане на пластмасовите изделия могат да достигнат 1000 години. В същото време пластмасовите торбички, които често използваме в ежедневието си, могат да се разложат от 100 до 1000 години, а пластмасовите бутилки – от 450 години или повече.

Времето на разлагане на памперси за еднократна употреба варира от 250 до 500 години. Ето защо е толкова важно да се намали употребата.

Периодът на разлагане на алуминиевите кутии е повече от 500 години. В момента този вид боклук заема водеща позиция на планетата. Алуминиевите кутии са токсични и вредните вещества се отделят по време на окисляването, което съпътства процеса на разлагане.

Стъклото обикновено е много лесно за рециклиране, главно защото е направено от естествен материал – пясък. Чрез топене на стъклени продукти можем да произвеждаме ново стъкло. Шокиращият факт е, че ако стъклото се изхвърли на депата, то ще се разложи за милион години. А според други източници стъклото изобщо не се разлага в природата.

Разграждането на хартията отнема сравнително малко време. Чистите хартиени продукти обаче рядко се считат за боклук. Много хора знаят, че хартията се прави от дървета. Но малцина си спомнят, че като изхвърлят хартиени отпадъци на депо, а не ги изпращат за рециклиране, те участват директно в обезлесяването, необходимо за запазване на екосистемата.

Времето, необходимо за разграждането на хранителните отпадъци, зависи от вида на храната. По тегло хранителните отпадъци са най -големият източник на отпадъци в депата. Хранителните отпадъци се разлагат за около месец, като същевременно излъчват много остра миризма. Изхвърляйки хранителни отпадъци не на депа, а в природни зони, представляват сериозна заплаха за животните, тъй като развалените и химически преработени храни могат да причинят сериозно отравяне при диви животни и да доведат до фатални последици.

Различните източници дават различна информация за това колко време отнема разлагането на различните видове отпадъци. Но цифрите не се различават много:

 •     пластмасова чаша – на 50 години;
 •     кожени обувки – 25-40 години;
 •     опаковка от мляко – 5 години;
 •     шперплат – 1-3 години;
 •     боядисани дъски – на 13 години;
 •     памучни ръкавици – 3 месеца;
 •     картон – 2 месеца;
 •     полистирол – не се разлага;
 •     найлонова тъкан – 30-40 години;
 •     тенекия – 50 години;
 •     въже – 3-14 месеца;
 •     батерии – 100 години;
 •     дамски превръзки – 500-800 години;
 •     вълнени дрехи на възраст 1-5 години.

Увеличаването на отпадъците е сериозен проблем за човечеството. Най -добрият начин да се справите с този проблем е да избягвате използването на продукти, които генерират отпадъци и отнемат повече от година за разлагане.