Независимо дали сте собственик на жилище, наемател, хазяин или изпълнител, ще дойде моментът, когато обикновените кошчета за боклук няма да стигнат, като например, когато реконструирате кухнята си или най-накрая започнете да почиствате гаража. Въпреки че можете да напълните вашия контейнер под наем с всякакви боклуци, има ограничения за това какво можете да изхвърлите. Преди да се уговорите за доставка на контейнер за жилища или строителство в дома или работното място в София, не забравяйте да се запознаете с предметите, които не можете да поставите във вашия контейнер за наем.

konteiner-s-otpadatsi

Боя

Независимо дали почиствате гаража или тавана или завършвате проект за реконструкция на кухня, непременно ще срещнете остатъци от болка. Въпреки че може да се изкушите да хвърлите остатъци от консервни кутии в сметището, химикалите и маслата в боята са известни с това, че замърсяват водоизточниците. Попитайте вашия доставчик на отпадъци какво да правите с излишната боя.

Пестициди

Проблемът с изхвърлянето на пестициди не се крие в самия продукт – в края на краищата можете да го напръскате из дома и тревата си без притеснение. Въпросът е в концентрацията на пестицидите. В малки дози пестицидите обикновено са безвредни, но могат да представляват значителни екологични заплахи в големи количества. Дори ако имате само много малко количество пестициди, от които да се отървете, попитайте вашия доставчик на изхвърляне на отпадъци най-добрият начин за изхвърляне на пестициди.

Електроника и батерии

Електрониката е основното НЕ, когато става въпрос за това, което можете и не можете да хвърляте в контейнер за отпадъци. Всъщност 17 държави забраниха изхвърлянето на електроника в депата. Батериите също трябва да се държат отделно от купчината боклук, тъй като те обикновено съдържат живак. Ако имате стара електроника и батерии, от които да се отървете, вашият доставчик на отпадъци може да ви каже как безопасно да изхвърлите тези предмети.