Почти всеки иска да живее в чистота и комфорт, а това изисква редовно почистване от всякакви боклуци. Този проблем е особено важен в частния сектор, крайградските селища.

В големите областни центрове запалването на отпадъци може да се види доста рядко, тъй като в града има глоба за изгаряне на отпадъци. В малките населени места този въпрос не се контролира добре. Например, в летните вили изгарянето на отпадъци на място е широко разпространено явление. Повечето хора не се замислят за опасностите от изгарянето на боклука, затова, не знаейки възможните последици, нарушават закона. Също така не забравяйте за пожарната безопасност, защото огънят се разпространява много бързо, особено през сухия сезон.

Щети от изгаряне на боклук

Преди да вземете кибрита, трябва да помислите за опасността от изгаряне на боклука и какви могат да бъдат последствията.

На първо място, важно е да се знае, че всеки отпадък съдържа вредни вещества, които при изгаряне навлизат в почвата, въздуха и дори водата заедно чрез валежите. Заедно с дима и въглеродния диоксид, който също е вреден за здравето ни, опасните съединения навлизат в белите дробове и се утаяват върху лигавицата, което затруднява дишането. В същото време токсичните вещества, влизащи в кръвния поток, се пренасят по цялото тяло, което може да причини здравословни проблеми, включително рак.

Положението с изгарянето на битови отпадъци е още по -лошо, тъй като съдържа пластмасови изделия и опаковки. Дори детските играчки са изработени от поливинилхлорид или PVC. Това е още една причина, поради която не можете да изгаряте боклуците. По време на нагряване и изгаряне PVC отделя диоксини и това са едни от най -вредните вещества за природата и човешкото тяло. Такава отрова действа на клетъчно ниво и, попадайки в тялото на всяко живо същество, води до необратими последици. Тежкото отравяне с диоксин може да бъде фатално. Не изгаряйте пластмасови бутилки, други видове пластмаси, пластмасови торби, гумени изделия, строителни материали (остатъци от покривен материал и т.н.) и т.н. При изгаряне те отделят вещества, които са токсични за хората.

Хората, които живеят в селска къща, се намират постоянно заобиколени от това, което използват за отопление. Ето защо в печката могат да се изгарят само безопасни материали: хартия без пластмасови примеси, кутии от обувки или мебели, сухо, чисто, небоядисано дърво, старо въже.

По същите причини печка, в която се изгарят боклуци, се оказва опасна за природата. Всичко по света е взаимосвързано, така че отровните вещества, изхвърляни от комина, ще попаднат във въздуха, който дишате, водата, която пиете, храните, които ядете.

Изхвърляйки боклука изключително на специално подготвени места, вие запазвате околната среда и защитавате собственото си здраве!

Специализирана фирма може да помогне за справяне с планини от паднали листа, строителни и битови отпадъци, които ще ги извозят на депото.