vila

Преминете към енергийно ефективно осветление

Трайни 10 пъти по-дълго от традиционните крушки с нажежаема жичка, компактните флуоресцентни лампи (CFL) използват 75% по-малко енергия. Светодиодите (LED) не съдържат живак и ще продължат дори по-дълго от CFL. Тези нови осветителни технологии може да ви струват повече по време на покупката, но ще спестят пари за сметки за енергия надолу по пътя и особено през зимата, когато светлините се използват по-често.

Освен това помислете за инсталиране на таймери за намаляване на разходите за електричество и не забравяйте да изключите осветлението, преди да напуснете стая.

Изолация за дома

Един от най-рентабилните начини за пестене на енергия у дома е подмяната на изолацията на стените. Предотвратяването на течения в общи части като тавани, рамки на прозорци, електрически контакти и климатици, монтирани на прозорци, значително ще намали разходите за енергия. Метеорологичните ленти и уплътненията на прозорците са лесно решение за намаляване на разходите за отопление и охлаждане.

Пестете вода у дома

Водата е може би най-ценният ресурс за човешкия живот. Имайки това предвид, спестяването на енергия у дома трябва да се състои и от пестене на вода, където е възможно.

Започнете с просто изключване на крана, докато миете зъбите си. Опитайте да вземете студен душ, особено през летните месеци, за да намалите сметките за енергия от отоплението на водата. Направете още една крачка напред и инсталирайте душове и тоалетни с нисък дебит, за да спестите потреблението на вода.

Изчакайте, докато имате пълен товар чинии или дрехи за измиване. Малко или средно натоварване губи вода и енергия, дори ако вашите шайби са с рейтинг Energy Star. За пране, което не е толкова мръсно, намалете потреблението на енергия чрез пране с по-ниски температури.

Изключете електрониката, когато не се използва

Спестяването на енергия у дома може да бъде толкова просто, колкото изключването на зарядното устройство на телефона, когато не се използва. Повечето домашни офиси наподобяват джунгла от щепсели и проводници. Включете вашия лаптоп, принтер и цялата останала електроника с оценка Energy Star в една разклонителна лента. Когато не се използва, просто издърпайте лентата и се развихрете – няма загубена енергия!